[Photo] SCHRIJVER MET STATUS | Dit beeld van een schrijver stamt uit het

SCHRIJVER MET STATUS | Dit beeld van een schrijver stamt uit het Oude Rijk (2543-2120 v. Chr.), een periode waarin de Egyptische cultuur tot grote bloei kwam. Wie de schrijfkunst machtig was, verwierf status en prestige en kon daardoor toegang krijgen tot de hoogste hofrangen. De hoogste ambtenaren van het land lieten zich dan ook vaak als schrijver afbeelden.
---------------
Je kunt dit prachtige beeldje (32 centimeter hoog) zien op onze vaste tentoonstelling over Egypte: rmo.nl/egypte
[Photo] SCHRIJVER MET STATUS | Dit beeld van een schrijver stamt uit het

Timeline Photos

341 likes - 7 comments

7 Top Comments

View comments on facebook
Will Kelders
Seraja Johanna
Seraja Johanna
Yoke Sweyen
Marc Maarten Marijn Taal
Hannie Oostervink
Johan Willems

More shares from Author: Rijksmuseum van Oudheden

DE RODE DRAAD | Bij zo'n vijftig voorwerpen in het museum kom je in 2018 de 'rode draad' tegen: borden waarop je een mooi verhaal of een fraaie anekdote over het object in kwestie kunt lezen. Op de vaste tentoonstelling Egypte bijvoorbeeld, loopt de rode draad langs deze gouden sieraden. Ze waren van een generaal die de Egyptische versie van het paard van Troje zou hebben uitgevoerd. Het hele... View more »
[Photo] DE RODE DRAAD | Bij zo'n vijftig voorwerpen in het museum kom
Irene Hardorff
HOOLIGANS | Studenten van de Nederlandse Filmacademie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) hebben een serie commercials voor het Rijksmuseum van Oudheden gemaakt. Dat doen ze ter gelegenheid van ons jubileum: in 2018 bestaan we tweehonderd jaar! In januari en februari publiceren we elke week een spot. In deze commercial rent een legertje hooligans op ons af. Meer info: rmo.nl/commercials
[Video] HOOLIGANS | Studenten van de Nederlandse Filmacademie Amsterdamse Hogeschool voo

Hooligans

FACEBOOK.COM
Sanderien de Jong
Hettie Stavorinus
SPIJKERSCHRIFT VOOR DUMMIES | Het mysterieuze spijkerschrift boeit geleerden al eeuwenlang. Eén van hen is assyrioloog Rients de Boer van de Vrije Universiteit. Op zondag 4 februari a.s. komt hij naar ons museum om je er alles over te vertellen. Maar je gaat vooral ook zelf aan de slag om een van de spijkerschriftteksten uit de tentoonstelling Nineveh te ontcijferen. Leuk? Meld je dan aan via... View more »
[Photo] SPIJKERSCHRIFT VOOR DUMMIES | Het mysterieuze spijkerschrift boeit geleerden al

Photos from Rijksmuseum van Oudheden's post

Mathilde Huisman-van Dijk
Roy van Veen
COLLEGEDAG OVER DE OUDE GRIEKEN | Wil je meer weten over de Griekse oudheid? Kom dan op maandag 12 februari naar de collegedag 'Ontdek de oude Grieken'. Vier bevlogen deskundigen, waaronder Fik Meijer en Ruurd Halbertsma, vertellen over de fascinerende wereld van filosofen, theaters en bijzondere goden. Samen met Historisch Nieuwsblad organiseren we deze dag in het Rijksmuseum van Oudheden.... View more »
[Photo] COLLEGEDAG OVER DE OUDE GRIEKEN | Wil je meer weten over de
Jessica van Tongeren
David Mulder
DE RODE DRAAD | Bij zo'n vijftig voorwerpen in het museum kom je in 2018 de 'rode draad' tegen: een soort mijlpalen waarop je een mooi verhaal of een fraaie anekdote over het object in kwestie kunt lezen. Deze nieuwe museumroute loopt door alle vaste tentoonstellingen van het museum: van Egypte tot Archeologie van Nederland.
----------------------
Op de Klassieke wereld-tentoonstelling kom je... View more »
[Photo] DE RODE DRAAD | Bij zo'n vijftig voorwerpen in het museum kom
Monique Blaauboer
Paul Van Gorp
HELM | Studenten van de Nederlandse Filmacademie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) maakten een serie commercials voor Rijksmuseum van Oudheden. Dat deden ze ter gelegenheid van het jubileumjaar 2018: dit jaar bestaan we tweehonderd jaar! In januari en februari publiceren we elke week een spot. In deze commercial speelt een alledaags voorwerp de hoofdrol: de helm. Meer info:... View more »
[Video] HELM | Studenten van de Nederlandse Filmacademie Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Helm

FACEBOOK.COM
Roy Zuidhoek
Anika Hellemons
JONAS EN DE (WAL)VIS | Behalve mooie en bijzondere beelden en reliëfs kun je in onze tentoonstelling ‘Nineveh’ ook zeldzame oude boeken, prenten en gravures over Nineveh bewonderen. Bijvoorbeeld deze islamitische prent van Jonas en aartsengel Gabriel uit de zestiende eeuw, bij ons bekend van het verhaal uit de Bijbel. De Koran noemt Nineveh niet, maar het verhaal over Jonas komt er wel in... View more »
[Photo] JONAS EN DE WAL VIS | Behalve mooie en bijzondere beelden en
Lucia Mathilde Piek
Frank Roodenburg
LEEUW VAN MOSUL | In het voorjaar van 2015 werd het Mosul Museum in Irak vernield. Vele bijzondere voorwerpen raakten onherstelbaar beschadigd, waaronder de beroemde Assyrische ‘leeuw van Mosul’. Maar nu kun je hem weer op je beeldscherm bekijken dankzij de virtual reality-beelden van het platform Sketchfab: [ Goo.gl Link ].
-------------------------
Sketchfab is een van de partijen die na de... View more »
[Photo] LEEUW VAN MOSUL | In het voorjaar van 2015 werd het Mosul
Sonja Rennefeld
Elektra Anastasia
NINEVEH-AUDIOTOUR KINDEREN | Onze tentoonstelling over Nineveh kun je ook bezoeken met kinderen. Voor hen is er een speciale audiotour gemaakt door kinderboekenschrijfster Bette Westera. Bij bijzondere voorwerpen horen ze leuke en gekke weetjes, maar ook spannende en interessante verhalen. Wie alle opdrachten goed uitvoert, maakt kans op een prijzenpakket. De audiotour is voor kinderen vanaf 8... View more »
[Photo] NINEVEH AUDIOTOUR KINDEREN | Onze tentoonstelling over Nineveh kun je ook bezoeken
Jannie van den Berg
Paula Vrolijk-deVries
LICHTSPEKTAKEL | De tempel van Taffeh zoals je hem nog nooit hebt gezien! Kom kijken naar de nieuwe, spectaculaire lichtshow in onze Tempelzaal. Elke dag om 11.30, 13.30 en 15.30 uur. rmo.nl/lichtshow
[Photo] LICHTSPEKTAKEL | De tempel van Taffeh zoals je hem nog nooit hebt
Nathalie Beckker
Son Paddenburg
Op weg naar Niniveh ( Museum van Oudheden)
FASCINATIE VOOR PERSEPOLIS | Talloze oude foto’s, teksten, tekeningen, boeken en gravures zie je in onze klein-maar-fijn-tentoonstelling ‘Fascinatie voor Persepolis’. De documenten en spullen zijn afkomstig van mensen die de afgelopen eeuwen de reis naar de prachtige ruïnes in Zuid-Iran hebben gemaakt. Dat waren natuurlijk archeologen, maar ook fotografen, diplomaten of handelsreizigers. De... View more »
[Photo] FASCINATIE VOOR PERSEPOLIS | Talloze oude foto’s teksten tekeningen boeken en gravures

Photos from Rijksmuseum van Oudheden's post

Petra Van Der Hiel - van Yperen
Moira Vecchione
DE ONGELUKKIGE KONING | Dit indrukwekkende reliëf van de Assyrische koning Sargon II kun je zien in onze tentoonstelling ‘Nineveh’. Sargon II werd 'de ongelukkige' genoemd: hij stierf op het slagveld, waarna zijn zoon Sennacherib Nineveh als nieuwe hoofdstad uitkoos. We mochten het reliëf speciaal voor deze tentoonstelling lenen van het Archeologisch Museum Turijn (Museo Antichità Di Torino).... View more »
[Photo] DE ONGELUKKIGE KONING | Dit indrukwekkende reliëf van de Assyrische koning Sargon
Diederik de Bruijn
JEZUSKINDJE | Kerstmis viert de geboorte van Jezus op 25 december. In de Middeleeuwen was Jezus als baby erg populair. Vooral als beeldje van pijpaarde (dunne witte klei). In onze collectie hebben we een groep gietmallen uit de vijftiende eeuw, waarin massa’s van deze Jezuskindjes zijn gemaakt. Thuis kon je voor het beeldje zorgen en bidden: een soort middeleeuwse kerststal. In middeleeuwse... View more »
[Photo] JEZUSKINDJE | Kerstmis viert de geboorte van Jezus op 25 december In
Sander Berkheij
KERST-TOP-TIEN | Onze tentoonstelling 'Nineveh' staat in de kerst-top-tien van Museumtijdschrift. Om keuzestress te voorkomen, tipt de redactie van dit magazine hierin tien tentoonstellingen die deze kerstvakantie de reis meer dan waard zijn. Wij hopen natuurlijk dat jij de reis naar Leiden gaat maken! Bekijk de top-tien op: museumtijdschrift.nl/kerst-top-10/
[Photo] KERST TOP TIEN | Onze tentoonstelling 'Nineveh' staat in de kerst top
Corrien Den Bode
Marie-Louise Gillissen
WIE VAN DE DRIE? | Van dit portret weten archeologen niet precies wie het moet voorstellen: óf het is de Akkadische koning Sargon de Grote, óf zijn zoon Manishtushu, óf het is zijn kleinzoon koning Naram-Sin. In ieder geval ontstond onder hun macht het eerste grote rijk in Mesopotamië. Het originele portret is in bezit van het Irak Museum in Bagdad. Helaas was het niet mogelijk het te lenen.... View more »
[Photo] WIE VAN DE DRIE | Van dit portret weten archeologen niet precies
Maha Taki
Elly van der Ploeg
Net bericht gekregen dat ik via de nieuwsbrief de gelukkige winnaar ben van het boek "Nineveh". RvO, bedankt voor dit geweldige kerstcadeau!
KNUTSEL-KERSTVAKANTIE | Kom in de kerstvakantie knutselen, kleuren en speuren in het Rijksmuseum van Oudheden! In de Tempelzaal kunnen kinderen vanaf 5 jaar kleitabletten boetseren, schrijven in spijkerschrift (net als de Assyriërs deden) en een wereldstad bouwen met Kapla. Met de kinderaudiotour (vanaf 8 jaar) maak je een ontdekkingstocht met opdrachten door de tentoonstelling 'Nineveh'.... View more »
[Photo] KNUTSEL KERSTVAKANTIE | Kom in de kerstvakantie knutselen kleuren en speuren in
JanenTjitske van der Heide
Sini Bijkersma
RECORD | We stevenen af op een record dit jaar: naar verwachting 217.000 bezoekers! Zoveel mensen hebben we nog nooit in één jaar mogen ontvangen en daar zijn we natuurlijk heel trots op. Als jij een van die 217.000 bezoekers was: bedankt voor je komst en hopelijk heb je genoten van ons museum. rmo.nl/bezoekers2017
[Photo] RECORD | We stevenen af op een record dit jaar: naar verwachting
Samantha Valentina Hendriks de Vries
Lucia Mathilde Piek